Enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için kömürü doğru yakmamız gerekir

Soba yakarken;

İthal kömür; yerli kömüre göre daha uzun süre yanarken, daha fazla ısı vermektedir. İthal kömür üsten yakılmaya uygundur. Sobayı alttan yakmak, kömür bitimine doğru üsten kürek kürek kömür ilavesiyle sürekli yanmayı sağlasa da doğru bir yakma tekniği değildir. Alttan yanan sobalarda yanıcı gazlar tamamen yakılmadan/eksik yanma çıkarlar, enerji kaybı fazla olur ve fazla duman çıkar. Alttan yakılan sobaların geceleri hava klapeleri/kapakları kapatılarak/kısılarak sobanın uzun süre yanmasının beklenmesi zehirlenmelere davetiye çıkarmaktır.

Sobanızı üsten yakarak bacadan daha az duman çıkışını sağlayarak çevreyi daha az kirletir ve en önemlisi zehirlenme riskini en aza indirir. Üsten yakılan sobalar da yanmanın kesintili olması ve üsten kömür ilavesinin kesinlikle yapılmaması kullanımı biraz zahmetli yapsa da uçucu gazların ısıtılması ve daha fazla yakılması, az duman çıkması ve yanma veriminin yüksek olması gibi avantajlara sahiptir.

 

Kalorifer kazanlarını yakarken;

Kömür kalorifer kazanlarında yakılırken de yana (sağa/sola) yastıklama yöntemi ile yakılmalıdır. Yeni kömür, gaz çıkış tarafına (arka) atılmamalıdır. Yeni kömür hem rasgele hem de kor halinde yanan kömürün hava almasını engelleyecek şekilde atılmamalıdır. Kömür kalorifer ızgarası üzerine düzgün durmalıdır. Kalorifer kazan boruları ve bacası her yıl temizlenmelidir.

Kömür depolamadaki önlemler:

  • Depoda havalandırma penceresi olmalı ve devamlı açık tutulmalıdır,
  • Kömür kuru olmalı ve üzerine su dökülmesi önlenmelidir.
  • Eski kömür yeni kömürle karıştırılmamalıdır,
  • Yığın yüksekliği 1metre ve eni 5 metreyi geçmemelidir; aksi taktirde kömür kendiliğinden kızışarak için için yanabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
You need to agree with the terms to proceed

Menü